Lombok & Gili øerne – det nye paradis

Lombok er en perle, beliggende i det indonesiske øhav, 32 km øst for Bali. Lombok og Gili øerne er en betagende blanding af eventyr, uberørt natur og fængslende kunst og kultur. Den har en rig og farverig blanding af Sasak, balinesisk og Bugis kulturer og byderpå en blanding af grønne tropiske kulisser, kilometer efter kilometer af rismarker og krystalklart vand, samt nogle af verdens bedste surfsteder og dykkersteder. Lombok lever på mange måder op til eller overstiger udtrykket, “et uspoleret Bali”. Med smukke strande, fortryllende vandfald, den store majestætiske vulkan Mount Rinjani kombineret med relativt få turister, er Lombok faktisk det tropiske ø paradis, som bali var for 30 år siden.

Udvalget af oplevelser er stort og varieret. Unikke kulturelle og religiøse ritualer, pragtfulde kulinariske oplevelser, samt en smuk og uspolerede natur, er alt sammen tilgængeligt, sammen med verdensklasse dykning og snorkling.

Rinjani Vulkanen

Rinjani Vulkanen

Lomboks berømte strande skuffer bestemt ikke. Den kan prale med nogle af de mest lokkende kyststrækninger af rent hvidt sand i Sydøstasien og bedst af alt, uden for højsæsonen, vil man ofte have de flest af dem for sig selv. Lomboks mest populære badebyer er Senggigi på vestkysten og det stadigt lidet kendte surfer paradis Kuta i syd og de sagnomspundne Gili øer. Lombok modtager mere end sin rimelige andel af eventyrlystne rejsende, der ikke er tilfreds med blot at ligge på en perfekt strande. Der er rigelige steder hvor man kan nyde verdensklasse dykning og snorkling og i det sydlige Lombok, tiltrækker legendariske bølger pro surfere fra hele verden.

Lomboks utvivlsomt mest bemærkelsesværdige attraktion er den dramatiske Rinjani vulkan, der dominerer den nordlige del af øen, hvor man på et en udfordrende tre-dages trek, kan nå til toppen i næsten 4.000 meters højde. Andre mindre fysisk udfordrende aktiviteter er jungle ture, besøg ved varme kilder og vandfald eller en runde golf.

Kunst er en naturlige del af livet på Lombok og det giver en den perfekte muligheder for udflugter til øens berømte kunsthåndværks landsbyer, kendt for udsøgte perle smykker, keramik og tekstiler. Landsbylivet omkring disse håndværks landsbyer, kendetagnes af ældgamle landbrugsmetoder med bølgende marker af kaffe, ris, kopra, tobak og chili. Rundt omkring kysten kan man støde på tang og perle gårde, hummer fiskeri og båd bygning.

På trods af nærheden til Bali, er kulturen på Lombok langt fra den på hinduistiske Bali, men den er lige så rig og varieret. Den indfødte Sasak befolkning er overvejende muslimsk og man finder en blanding af hinduistiske, arabisk og kinesisk indflydelse på den vestlige del af øen. Det bliver til en farverig kalender af pulserende festligheder og højtider, hvor mad, sjov, religion, performance kunst og natur forenes.

Øens hovedstad Mataram, er et afslappet byområde og den tilbyder et dejligt mix af shopping, sightseeing og det moderne liv på Lombok. Det er det perfekte sted for folk med en eventyrlig ganen at prøve lokale delikatesser såsom Ayam Taliwang eller udforske byens pulserende traditionelle markeder. Der er også en bred vifte af komfortabel indkvarteringsmuligheder for enhver pengepung.

Hvad enten det er dovne dage ved stranden, vulkan trekking, dykning, spændende øko eventyr eller en berigende rejse igennem øens landlige kerneland, så er der noget for enhver smag på Lombok.

Strand på Lombok

Strand på Lombok

Der er meget mere til Lombok end varme, dovne dage på tropiske strande. Lomboks bølger har fået en legendarisk status hos surfere, men der finder også masser af action under havoverfladen. Lombok er et sandt paradis for snorklere og dykkere med kilometer af uberørte nyopdagede koralrev og en blændende vifte af tropiske marine liv. Lombok er et godt alternativ til Bali, meget mindre overfyldt og nye dykkersteder opdages hele tiden, så selv erfarne dykkere er sikret en eventyrlig undervands oplevelse.

Der er små lommer af uberørt dykkersteder rundt omkring Lomboks kyst, men de bedste områder findes i det nordvestlige område af Lombok, ud for Gili øerne og Sekotong halvøen. Lombok undersøiske topografi er en af de mest forskelligartede i Indonesien og befolket med et lige så varieret marineliv, især manta rokker, revhajer og skildpadder. Uanset om du er en entusiastisk første gangs dykker eller en erfaren pro, vil du opleve en verden af eventyr under vandet.

Området omkring Sekotong er den næste store ting på den rejsendes radar. Det er porten til den barske sydvestlige halvø, og kun en kort køretur fra den vigtigste havn i Lembar. I hjertet ligger Sekotong bugten, et smukt uspoleret område med uberørt koralrev af bløde koraller, der er hjemsted for et fantastisk udvalg af arter. Bugten minder om en kæmpe bue med hvide sandstrande og udsigt over en lille kæde af øer, kollektivt kendt som “de hemmelige Gilis”. Disse øer er meget forskellig fra deres mere berømte fætre i nord og tiltrækker en lille, men stadig strøm af weekend-rejsende på udkig efter et rigtigt øde ø paradis.

Sekotong ligger ca. 60 km fra hovedstaden Mataram, men det føles meget længere på grund af de snoede landeveje, der passerer gennem en lang række af små landsbyer. Man kan opleve den på en dagstur, men den opleves bedst over et par dage, især hvis man er dykker eller ønsker at udforske nogle af de søvnige øer ud for kysten.

Hvis man er på jagt efter kulørte lamper og livlige nætter, vil man blive skuffet i Sekotong. Dette er det perfekte eksempel på et uberørt strand landskab, hvor de lokale bringe dagens fangst ind på stranden eller indsamle tang og skaldyr i vandkanten. Hele området er spredt ud langs to store bugter og uanset hvor du vælger at spise eller bo, så er det altid med et fabelagtigt landskaber som kulisse. De fleste hoteller og resorts ligger direkte på stranden og udover den fremragende dykning og snorkling, er dette stedet, hvor man kan lave ingen ting og totalt slappe af med en forblændende smukke natur som kulisser.

Imod vest ligger Pelangan halvøen, et godt eksempel på det lokale liv på Lombok. Det traditionelle marked er et af de bedste på Lombok. Turisme gøre meget langsomt sit indtog her, men guld feberen har allerede ramt i de grønne bakker med udsigt over havet. Som man passerer, kan man opleve lokale guldgravere, der blandt cashew plantager og mango træer, prøver lykken. Herfra er der en kort men snoet tur forbi utallige øde strande til Bangko Bangko, også kendt som Desert Point. For de erfarne surfer behøver det ingen introduktion, Desert Point er bredt anerkendt som en af verdens allerbedste surfsteder og de bølgerne er ikke for sarte sjæle.

Dykning omkring Sekotong
Det første man bemærker, er hvor uberørt koralrevet er. Der har ikke været fisket med cyanid eller dynamit og i virkeligheden var denne halve snes dykkersteder uopdagede indtil for ti år siden. På nogle af de mere udsatte steder, kan der være en del strøm, men generelt er det et fantastisk sted at lære det grundlæggende og de erfarne dykkere kan gå dybt på mere udfordrende dykkersteder. Her er noget for alle – et stort udvalg af hårde og bløde koraller, mantarokker, revhajer og masser af mindre fisk og andet marineliv, dykkerstederne er gode til dykker på alle niveauer, med rev i tip-top tilstand. Der er et par dykkercentre baseret i Sekotong, men dykkerture kan også arrangeres fra Gili øerne og Senggigi.

gili trawangan

Gili Tranwangan

De ”hemmelige” Gili øer

Ud for strandene ved Sekotong ligger en halv snes små paradis øer omkranset af uberørte rev og blødt hvidt sand. Selv om de stort set ikke er mere end små pletter i havet, byder diss hemmelige Gili øer på et fredelig og autentiske øliv og selv de mere etablerede øer, så som Gili Nanggu, Gili Gede og Gili Asahan er super afslappede. Andre øer omfatter Gili Sudat, Gili Tangkong, Gili Genting og Gili Lontar, alle med fremragende snorkling og dykning i nærheden. Den mest mindeværdige er formodentligt Gili Kedis, den såkaldte ”Honeymoon Island”. Alle øerne kan nås med lokal outrigger båd fra fastlandet.

Gili øerne
Ingen tur til Lombok er komplet uden et ophold på de unikke og berømte Gili øer. Disse tre små tropiske øer, blot en kort sejltur væk, byder på idylliske hvide sandstrande og en hyggelig afslappet atmosfære. Alle tre øer er et paradis for dykkere og snorklere, med spektakulære undersøiske rev, der er hjemsted for levende koralrev, et mangfoldigt marineiv og eksotiske havdyr. Hvis din tid er kort, kan du tage endags bådtur, hvor du besøger de tre øer og kan være heldig at snorkle med skildpadder.

Dykning er en integreret del af livet på Gili øerne. Det er et fantastisk sted for dykker på alle niveauer og især for dem der ønsker at lære det grundlæggende og tage dykker certifikat. Her er nok de mest tilgængelige dykkersteder i Indonesien med over 20 dykkesteder blot en kort bådtur væk. Der er en halv snes dykker skoler, der tilbyder en bred vifte af kurser og de fleste er 5-stjernede PADI akkrediterede.

Ting at lave på Lombok.

Pottermager landsbyerne
Lombok er med rette anerkendt for sin spektakulære verdensklasse keramik af høj kvalitet, lavet med unikke, ældgamle teknikker. Besøg de mange uafhængige værksteder og se håndværkere i aktion. Gøe en god handel og få en unik souvenir med hjem. Landsbyerne Banyumulek, Penujak og Masbagik er kendt for at have det fineste udvalg af keramik varer til de bedste priser.

Tetebatu
Beliggende ved foden af Mount Rinjani er landsbyen Tetebatu, nok det indre Lomboks mest naturskønne sted og stadig langt fra de kendte turiststier. Beliggende i 500 meter over havets overflade, er her et forfriskende klima, der tilbyder et pusterum fra varmen og den udgør det perfekte alternativ til den sædvanlige kost af sol, hav og sand. Omgivet af skovklædte bjergskråninger, smukke rismarker og tobakplantager, er landskabet fremragende til vandreture. Der er mange nemme vandrestier, der tager en gennem Tetebatu Monkey forest, til afsondrede vandfald. Landsbyen har også en kunstneriske side og er bl.a kendt for vævning og sort terracotta keramik.

En runde golf
Gemt i mellem havet og de stejle skråninger af Rinjano vulkanen, ligger Lombok Golf Kosaido Country Club, en mesterskabsbane med tryllebindende sceneri ved hvert hul. Banen følger de naturlige omgivelseer og de ydre ni huller er indrammet af idylliske hvide sandstrande med udsigt over Gili-øerne og man er sikker på at blive distraheret af den naturlige skønhed ved hul nummer 4, hvor man har tee-off næsten på stranden. De andre ni huller byder på en lige så inspirerende kulisse med en dramatiske udsigt over bjergene.

Lær at dykke
Få steder i Asien kan matche Lomboks undersøiske biodiversitet og dykningen tiltrækker både nybegyndere og erfarne scuba fanatikere. Som nybegynder er Gili øerne det bedste bud på at lære det grundlæggende med mange femstjernede og flersprogede dykkerskoler, let adgang til revene med outrigger båd og med masser af sjove distraktioner når man ikke dykker. De mere eventyrlystne, kan søge imod Sekotong bugten, med kilometervis af uberørte koralrev, der er hjemsted for et fantastisk udvalg af koraller, fisk og sjældent marine liv – et must for undervandsfotograferings entusiaster.

Dykning ved Gili øerne

Dykning ved Gili øerne

Surfs Up
Ligesom sin mere berømte navnebror Bali, er Kuta på Lombok også en surfer paradis med et livligt surfer-venligt lokalsamfund. Det udgør en god base for at udforske en række afsides bugter på den sydlige kyst med tunnel bølger og perfekt tropiske strande. Der er bølger for surfere på alle niveauer, på de afslappede strande så som Tanjung A’an, Mawi og Ekas Bay.

Tag en dukkert i et valdfald
Hvis et trek til toppen af Mount Rinjani, virker lidt for uoverkommeligt, så er den korte tur til berømte Sendang Gile vandfald et køligt og forfriskende alternativ. Vandfaldet ligger ved foden af bjerget og de spektakulære fald er omgivet af tæt regnskov og med vand der falder over 50 meter ned i dybe ferskvands damme, er det et perfekte sted for en forfriskende dukkert.

Lidt moderne byliv
Hvis man ønkser lidt moderne byliv, så er hovedstanden Mataram Lomboks eneste byområde. Den består faktisk består af tre separate byer; den gamle havn i Ampenan, det moderne Mataram og det travle shoppingområde i Cakranegara. Her kan man shoppe i storcenteret, besøge det kaotisk traditionelle marked, eller prøve krydrede lokale specialiteter ved en af de mange madboder rundt om i byen. Man kan indsnuse den lokale kultur og besøge flere imponerende hinduistiske templer, herunder det “svævende” Mayura Water Palace fra det 18 århundrede.

Oplev hemmelige strande
Hop på en motorcykel og udforsk strandlivet på Lombok. Hvis man kører imod den sydlige kyst, vil man støde på en næsten endeløs række af små hemmelige bugter og øde strande, hvoraf nogle kun er tilgængelige via bittesmå jordstier. Det kystnære sceneri er en konstant kilde til inspiration, og du får ingen problemer med at finde en strækning af uberørt sand helt for dig selv. Du vil helt sikkert føle dig som Robinson Crusoe ved de betagende strande Mawi og Selong Blanak eller den unikke Pink Beach, for blot at nævne tre.

Vandring på Rinjani vulkanen
Lomboks virkelige skønhed ligger i dens fantastiske mangfoldighed, hvor forblæste palme strande, bruswende bølger, tætte regnskove og maleriske bjerglandsbyer alle kan opleves på en dag. Øen er med rette berømt for sine uberørte tropiske strande, men hvis du kan lide en varieret kost af øko-eventyr, kunst og kultur og spænding over og under bølgerne, så er Lombok absolut det rette sted at være.

Med sine næsten 4.000 meter over havet, er trekking til toppen af Lomboks Rinjani vulkan ikke en tur i parken, men med den rette tid og tempo (brug tre hele dage på opstigningen) og et godt fysisk niveau, er det en oplevelse du ikke må gå glip af. Dette er en monumental vulkansk top, der dækker en stor del af det nordlige Lombok og man bliver belønnet med ærefrygtindgydende udsigt og en eventyrlig solopgang over øerne Java og Sumbawa mod øst. Bedst af alt, på vej imod toppen kan man tage en forfriskende dukkert eller fiske i den enorme ferskvands krater sø i 3000 meters højde over havets overflade.

Med sine 3.726 meter (12.224 fod), er Mount Rinjani Indonesiens næsthøjeste vulkan, med et af verdens bedste treks. så det er ikke underligt, at ivrige bjergbestigere fra hele verden rejser til Lombok for at observere den opgående sol fra den vindblæste top på Rinjani. Den aktive vulkans massive krater (6 km x 8,5 km), er delvist fyldt af en krater sø, et andet verdensklasse træk ved dette trek.

Eksempel på et 3 dages trek til toppen af Rinjani vulkanen.

Dag 1
På dette 3 dages trek, skal I bestige det tredje højeste bjerg og anden højeste vulkan i Indonesien, Mount Rinjani. Undervejs vil I udforske de utrolige jungle landskaber i nationalparken og vandre igennem græsklædte enge til kanten af det vulkansk krater. I overnatter i teltlejr ved de varme kilder ved Segara Anak søen og kommer tæt på den nydannede og stadig aktive vulkan Mount Baru. I kan se frem til 2 nætter under stjernerne og et spændende og fantastisk trek og en utrolig oplevelse for dem, der elsker at vandre i naturen.

I bliver hentet på jeres hotel tidligt om morgenen og kørt til landsbyen Senaru (601 moh), beliggende på skråningen af Mt. Rinjani (kendt som post 1). Senaru ligger 2,5 times let kørsel fra Senggigi og er den vigtigste indgang til nationalparken.

Ved ingangen bliver I registreret, så I kan kommer ind i nationalparken, hvorefter jeres trek starter. I vandre igennem tæt tropisk skov rig på flora, fugleliv og en masse forskellige sommerfugle. På visse tider af året, kan I se orkideer, og hvis I er heldige, den sjældne sorte ibenholt bladabe, lokalt kaldet lutung. Rusa (rådyr) er også nogle af skovens beboere og kan lejlighedsvis ses langs stien.

I tager pauser undervejs og ved post 2 (1.500 m), vil guiden fortælle om landsbyens historier og lokale legender. Herefter fortsætter I til post 3 (2000 m) og videre i et par timer gennem græsklædte enge til Pelawangan Senarus krater kant (2641 moh). I spiser frokost undervejs og kan slappe af og nyde den smukke udsigt. Fra krater kanten er der en storslået udsigt over Segara Anak søen (2000 m) og toppen af Mt. Rinjani. Fra Pelawangan Senaru vandre I nedaf til Segara Anak sen, hvor I slår lejr for natten. Overnatning i telt.

Bemærk: cirka 5-6 timers moderat trekking.

Dag 2
Efter en tidlig morgenmad ved 6 tiden, vandre I ned til Segara Anaks kratersø. Det tager omkring 3 timer at gå de 3 km ned til kratersøen, hvorfra I har en fantastisk udsigt over den smukke sø. I midten af søen kan I se det nydannede Mount Baru ( 2351moh), som stadig er aktiv, det sidste store udbrud var i 1994, og et mindre i 2009.

Jeres trek tager jer til Gua Susu grotten, hvor I ankommer efter ca. 1,5 times vandring langs flode stier og omgivet af grønne bjergrige landskaber. Denne grotte er meget populær blandt de lokale, og man ofte observere ritualer og meditationer. Det er også en naturlig sauna med varm damp fra et indre hulrum. Hulen er også kendt for sine helbredende egenskaber for dem med ømme og trætte muskler. Herefter fortsætter i til jeres lejr, hvor I spiser frokost. Resten af dagen kan I slappe af i lejrne og nyde de smukke omgivelser, indtil I om aftenen spiser middag. Overnatning i telt.

Dag 3
Efter en tidlig morgenmad, vandre I ned til Base Camp II, hvor en let brunch vil blive tilberedt og serveret. I fortsætter derefter tilbage Senaru (Base Camp I). Det er et let trek på 2,5 km, som tager omkring 2-3 timer. Herfra bliver I kørt tilbage til jeres hotel.

Se vores rundrejser til Bali, Lombok og Gili øerne her….

Camp på Rinjani vulkanen

Camp på Rinjani vulkanen