Khao Sok National Park – En lille bid af paradis

Vend de overfyldte strande på Phuket ryggen og tag ind i landet til Khao Sok National Park, en spektakulær og varieret vildmark, der er blomstrende efter årtiers konflikt og udnyttelse. Her finder du kalkstens bjerge, dyreliv der kan rivalisere amazonas og økovenlige resorts og teltlejre ved søen og i junglens trætoppe.

700 kvadrat kilometer af karstformationer, jungle, skov og sø, udgør Khao Sok National Park i det sydlige Thailand. Det er en af thailands største og ældste national parker, men den er ofte overset af rejsende til fordel for strandlivet på nærliggende Phuket, Krabi og Ko Samui. De ved ikke, hvad de går glip af, hvilket sådan set ikke er så dårligt, lad dem endeligt bruge deres tid på strandsælgere, overfyldte strande med liggestole og parasoller så langt øjet rækker, så kan vi andre uforstyret, i fred og ro nyde dette uspolerede og autentiske område af det ægte Thailand.

Elephant Experience Elephant Hills

Elephant Experience Elephant Hills

Men det er en oase, der har kæmpet hårdt for at overleve. I 1961 byggede man en øst-vest gående kystvej for at støtte den voksende skovhugst og mineindustri. Det resulterede I, at den før så klare og rene Sok flod, blev forvandlet til et brunt og uigennemsigtigt udløb for industrielt affald, og skoven stod over for en lige så dyster skæbne, indtil thailandske studerende og kommunistiske oprørere imellem 1975 og 1982 søgt tilflugt fra regeringsstyrkerne i khao sok’s tætte skove. Deres tilflugt og besættelse bidrog ubevidst med at beskytte dette uberørte område fra de skovarbejdere, minearbejdere og krybskytter, der hærgede mange steder i Thailand. I 1980 blev trusslen fra skovhugst yderlig afværget, da en undersøgelse fra nationalparkernes division bekræftede den rige biodiversitet i området.

Heldigvis er Khao Sok i dag et sandt paradis, med en overflod af dyreliv, ældgamle kalkstensbjerge, fjerntliggende vandfald, den majestætiske Cheow Lan sø og en tropisk stedsegrøn regnskov, der er ældre og mere mangfoldig end amazonas.

Folk kalder ofte Khao Sok for Thailands svar på Halong bugten i Vietnam eller Guilin i Kina. Karst formationerne er fra et koralrevs system, skabt for 250 millioner år siden af muslingeskaller og koraller. Da det indiske subkontinent og det asiatiske kontinent kolliderede for tre millioner år siden, steg de op og formede disse karst formationer. Denne kollision, som også skabte Himalaya, er ansvarlig for en 5000 km lang bjergryg af dramatiske kalkstens formationer, som løber fra Guilin i Kina til Sarawak på Borneo og i Thailand kan man nyde dette spektakulære naturfænomen i Khao Sok og den nærliggende Phang Nga bugt og ved Krabi.

canoe safari khao sok national park

canoe safari khao sok national park

Khao Sok’s uspolerede habitat gør det også til et foretrukket sted for fugle entutiaster, som f.eks kan opleve flere arter af isfugle, den asiatiske paradis fluesnapper, rød skægget bispiser, trogons, næsehornsfugle og den syvfarved stribede pitta.

Skovene der omgiver søen er rige på dyreliv. Der lever bl.a. rådyr, vildsvin, tapier og serow (en gedlignende antilope) og dybt inde i junglen har man opserveret vilde asiatiske elefanter, den sky leopard og den malaysisk tiger.

Skoven er blot en del af Khao Sok. National parkens juvel er Cheow Lan søen. Et æterisk vildtreservat i hjertet af parken, hvor khao sok’s kalkstensformationer virkeligt kommer til deres ret, med takkede karstformationer der tårner op rundt om søen eller stiger op ud af ingenting, som enorme grå spøgelser. Nogle af formationerne, som f.eks de to toppe af Khao Serow stiger 1000 meter op i højden, hvilket er næsten uhørt for karstformationer.

Kampen for at beskytte Khao Sok udkæmpes tappert, men palmeolie og gummiplantager i parkens udkant truer med at forstyrre dens skrøbelige økologiske balance. På den anden side, så er der en enorm mulighed for lokalsamfunds baserede økoturisme til at hjælpe med at beskytte og opretholde parken. Selv i dag, er meget af dette eventyrlige landskab af kalkstens klipper og uberørt skov udokumenteret. Og det er bl.a det der gør det så spændende at besøge Khao Sok.

I dag arbejder mange af de lokale øko turoperatører, hånd i hånd med lokal samfundet, hårdt for at sikre at Khao Sok forbliver beskyttet. Elephant Hills er en af disse, de ansætte lokale folk, finansierer forskning og arbejde med de lokale skoler og indsamler data om dyrelivet, ved hjælp af kamerafælder, der er opsat rundt om søen og i junglen.

Et ophold i et af de flydende huse, bygget på tømmerflåder i den økovenlige Rainforst Camp på Cheow Lan søen er et parkernes mange højdepunkter. Ikke alene generere det sin egen sol-og vindenergi, dets økovenlige håndterings system af affald, betyder at det ikke forurener søens vande. Rainforest Camp er en del af Elephant Hills, der byggede thailands første luksus teltlejr i junglen, tæt på nationalparken.

Elephant Hills, der ligger ca. 10 km fra nationalparken, omfatter 30 luksus telte i safari-stil, en pool med en fantastisk udsigt til de smukke karstformationer og et delvist lukket spiseområde, der også er vært for opvisninger i thai dans og demonstrationer i thailandsk madlavning.

elephant hills luxury tented camp

elephant hills luxury tented camp

 

Hvert telt har to enkeltsenge, vifte, kedel og et luksuriøst badeværelse med toilet og varmt / koldt brusebad. Teltene giver rigelig plads og er godt beskyttet mod myg og andre ubudne gæster. Møblerne er håndlavet af dygtige lokale håndværkere, ved hjælp af naturlige materialer og indeholder alle den komfort en gæst normalt ville finde på et hotelværelse. Der er fint belysning, således at man kan slappe af med en god bog eller opdatere dagbogen med dagens fantastiske oplevelser og observationer. I midten af lejren ligger den semi-åbne restaurant og bar. Det er her man spiser sine måltider, møder de andre gæster og sludre om dagens oplevelser over en kold øl.

Skoven er fyldt med dyr og planter, hvoraf nogle kun findes i Khao Sok. Et ophold på Elephant Hills er en enestående oplevelse, de smukke opgivelser, naturoplevelser i verdensklasse, temperaturen der falder, det knitrende bål under den åbne stjernehimmel, med alle junglens lyde, som skaber en romantisk og varm atmosfære og regnskovens beboere, der sørger for en unik vuggevise, med en behagelig træthed i kroppen, efter en dag med masser af fantastiske oplevelser, tørner ind, med forventningen om næste dags eventyr, som den sidste tanke før en rolig nats søvn.

Om morgen vågner man til skovens lyde, som beboerene langsomt vågner og bjergene og junglen omkring lejren der stadig er dækket af en eventyr agtig tåge. Som solens stråler trænger igennem tågen, kan man se den frodige grønne tropiske regnskov og efter et dejligt morgenmåltid er man klar til nye eventyr og oplevelser.

Elephant Hills er også et fristed for elefanter – deraf navnet. Thailand har omkring 3.000 asiatiske elefanter tilbage, hvoraf ca. 2.000 er tamme. Mange blev brugt i skovhugst industrien til at transportere tømmer og da træfældning blev forbudt i parken i 1989, blev de fleste efterladt af ejerne, der ikke længere havde råd til at fodre dem ordentligt, hvilket efterlod elefanterne syge og underernærede. I takt med at Thailand mister mere og mere jungle til bebyggelse og legal såvel som ilegal skovhugst, kan veldrevne reservater og fristeder give elefanter et nyt liv.

elephant hills luxury tented camp

elephant hills luxury tented camp

Gæster har ikke tilladelse til at ride på elefanterne (hvilket er en process, der er under afvikling de forskellige steder i parken) og elefantførere (mahuterne) kontrollere konstant at elefanterne er sunde og aktive. Som en del af deres Elephant Experience, kommer man helt tæt på elefanten, man starter med at skære, snitte og tilberede enorme mængder af bambus, frugt og grøntsager, hvorefter man håndfodre disse majestætiske skabninger. Ved hjælp af deres snabel, snuser de først til maden, dernæste smager de på den og kasserer hurtigt de mindst foretrukne godbidder, hvilket efterlader en med deres uønskede oversavlede rester på jorden. Efter et overdådigt mudderbad, er det tid til at skrubbe og vaske disse blide giganter. Det er en helt unik, sjov og meget anderledes oplevelse, specielt hvis man bliver placeret i den forkerte ende, den hvor der ingen snabel er, her skal man passe på ikke at blive tilsølet af et ”elephant shower”

Elefanterne er er tamme, men da de ikke alle er fra samme familie gruppe, er der grænser for, hvor meget plads og frihed man kan give elefanterne. De er ikke en sammenhængende enhed, så de kan ikke behandles som sådan. De har ikke overlevelses instinkt og færdigheder, og hvis man lader dem strejfe, ville de tramper de fødevarer ned, som man dyrker til dem. “Det er en hårfin balance, men en som Elephant Hills syntes at være meget bevist omkring.

På vores 14 dages sydthailands drømmerejse, indgår et 4 dages ophold i Khao Sok National Park, se mere her …….

Velkommen til Khao Sok og Elephant Hills – din lille bid af paradis