Kajaksymposium 2005

Af Kasper Trojlsgaard

Que tal Espania? Kasper har været nede og tage temperaturen på kajakmiljøet i Spanien, her er beretningen.
Nytåret og alle julefrokosterne var overstået, og foråret synes pludselig uendelig langt væk, da telefonen ringede….det var min ven Lars, der med begejstring i stemmen berettede om en spansk hjemmeside. Jeg får straks tændt for min computer og skriver www.pagaia.com og ser at Spanien også har fået øjnene op for havkajakken.

I hvert fald trommer den lokale kajakklub Pagaia i det nordlige Spanien sammen til det første kajak symposium på spansk grund. Listen over foredragsholdere og instruktører er imponerende, og med kajakguruen Nigel Foster på deltagerlisten, er overtalelsen hurtig overstået, og tilmeldingerne sendt af sted.

Vamos a la Cap de Creus…

Endelig oprinder dagen, det er d. 18. marts og vi er mere end klar til at tage temperaturen på kajak miljøet i Spanien. Vores rygsække forsvinder på bagagebåndet, og mærkatet viser Barcelona. Snart forsvinder Københavns Lufthavn under Spanairs vinger, og 3 timer senere lander vi i den catalanske hovedstad. Første indikation af, at der venter nogle gode dage, indtræffer da vi afhenter den bestilte udlejningsbil. Vi bliver opgraderet fra den bestilte Opel Corsa til en splinterny BMW.

Vi vælger kystvejen nord på til Cap de Creus, hvor kajak symposiumet finder sted. Vi passerer flere danske ferie favoritter på vejen, som Calella og Benidorm, og undres over, hvad der får folk til at tilbringe dyrebar ferie tid disse steder. Efter en times tid er vi dog sluppet fri af charterkysten og fordommene, sandstrandene har givet plads for en dramatisk klippekyst, med øde bugter, hvor Middelhavet kaster sine bølger ind på land.

Fire timer senere ruller vores sølvfarvede BMW ind på campingpladsen i Llánca, vi er fremme.

Campen

Llánca ligger 15 km. Fra den franske grænse i området Cap de Creus, som er et stort naturreservat i Spanien. Cap de Creus er også navnet på det østligste punkt i Spanien.

Normalt er Llánca en søvnig Middelhavsby, men disse dage er den vågnet op fra siestaen. Godt 100 kajak folk fra hele verden har fundet vej til arrangementet. Tyskere, englændere, svenskere, amerikanere, grækere, franskmænd, de er her alle, og så lige Lars og jeg fra Danmark.

Vi får hurtigt smidt teltet op med udsigt over Middelhavet. På den anden side af bugten tændes lysene i den lille fisker by La Selva, som skumringen falder på. Aftensmaden bliver fra det lokale supermarked, lufttørret skinke, brød, chili og lokal vin. Jeg undrer mig over at råvarerne smager af så meget mere og koster mindre end det vi køber derhjemme, men så igen, ville jeg nok også selv beholde det bedste, i stedet for at eksportere det til fremmede lande.

Vi slutter aftenen af med den lokale øl, og en snak med Thomas og Håkon der har kørt hele vejen fra Sverige.

Symposium 2005

Nu tænker du måske hvad dækker ordet symposium? Jeg havde i hvert fald ikke tidligere deltaget i et. Et havkajak symposium er et træf, hvor entusiaster, begyndere, forhandlere, instruktører sætter hinanden stævne, alle med kærlighed for havkajakken, alle med lysten til at udvikle sig, og dele oplevelser og erfaringer med andre kajakfolk.

Programmet lod da heller ikke tvivl om, at det var havkajakken der var i fokus, eneste problem var bare, at der var for mange spændende ting at vælge i mellem. Mit valg faldt på træning i grønlændervendinger og teknik træning med guruen Nigel Foster, det sidste skulle vise sig at blive en kæmpe oplevelse.

Jeg kunne også have valgt navigation, fiskeri med net fra kajak, madlavning i kajak, første hjælp, bygning af grønlænder kajak, hypotermia, reparation af kajak, GPS, tolkning af vejrudsigter og mange flere.

Undervisningen

Mit første seminar var grønlænderrulninger, og efter ½ time lykkedes det mig første gang at komme rundt. Ikke smukt, men dog rundt.

Min session med Nigel Foster var kommet i hus ved lodtrækning. Efterspørgelsen på undervisning fra legenden var overvældende og jeg åndede lettet op, da mit navn blev råbt op under lodtrækningen. Til jer der ikke kender Nigel Foster, så går han for at være en af de dygtigste lærer i verden. Manden har designet sin egen kajakserie, skrevet et utal af bøger om emnet, og ikke mindst deltaget på adskillige krævende ekspeditioner. Nå her sidder jeg så i min kajak, og bliver undervist af Nigel. Han er en mand af få ord, men alligevel er hans undervisning fantastisk. Først demonstrerer Nigel, og jeg følger efter, det bedste jeg har lært. Det gamle kinesiske ordsprog kunne sagtens være skrevet af Nigel, i hvert fald er der ikke meget snik snak, men masser af praktiske øvelser.
Fortæl mig om det, og jeg vil glemme.
Vis mig det, og jeg husker det måske.
Men involvér mig, og jeg vil forstå.

El Cabo de Creus

Efter et par dages teknik træning og en masse snak om kajak, er det tid til at udforske El Cabo de Creus i kajak. El Cabo er en kæmpe naturpark på 13.886 hektar. Parken byder på en spændende kystlinie med et rigt dyreliv, men dækker også over indlandet, med Rodes bjergene mod vest.

Vi stævner ud i Middelhavet sammen med Adrian Wells, der er kajak coach fra England. Landskabet veksler mellem lodrette klipper, øde bugter og grotter. Nu lyder det måske som den store vildmarkstur, men fakta er, at Nordspanien er et område for livsnydere. Du padler i smukke omgivelser det meste af dagen, for derefter at ankomme til en lille hyggelig kystby, som eksempelvis Cadaques, hvor du kan nyde godt af det spanske køkken. Undervejs i El Cabo, kan du også kombinere den friske havluft med spansk kultur. Kysten sydover fra Llánca byder også på et stop ved kunstneres Salvador Dali´s hus, det gamle Sant Pere kloster. En anden anbefaling er at gå i land på det østligste punkt i Spanien (Cap de Creus), vandre op til det gamle fyrtårn og spise frokost. Englænderen Chris Little har indrettet en hyggelig restaurant i det gamle faldefærdige fyrhus. Maden er god og udsigten et frieri værdigt….

Hasta la vista

Tilbage i lejren ved Llánca bliver der snakket ivrigt om ugens oplevelser, nye venskaber er knyttet, og i skrivende stund sidder vi tilbage med invitationer om at padle kajak i Sverige, England, Spanien og Grækenland.
Symposiumet blev sluttet af i Lláncas kulturhus, hvor arrangørerne takkede af for denne gang. Aftenens højdepunkt blev den professionelle fotograf Christian Morel slideshow fra den grønlandske østkyst, hvor ham og en kammerat padlede to måneder. Resultatet – en kunstnerisk billedserie, skudt op på et kæmpe lærred af ni lysbilledapparater, tilsat akustisk musik og Christians rustne engelsk. Et følelsesladet punktum for en uges fantastiske oplevelser i det Nordspanske.

Den sølvgrå BMW bliver afleveret i lufthavnen igen, og tilbage er 3 timers flyvetur tilbage til Købehavn. Tid nok til at planlægge den næste tur….