FAKTA OM CUBA

Vi har samlet en række praktiske informationer, der kan være nyttige at læse før rejsen til Cuba. Er der spørgsmål, du ikke får besvaret, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Praktiske informationer

Vi har samlet en række praktiske informationer, der kan være nyttige at læse før rejsen til Cuba. Er der spørgsmål, du ikke får besvaret, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Desuden anbefaler vi at besøge internetsiden www.cuba.dk, der er spækket med informationer om Cuba.
Officielt navn: República de Cuba

Hovedstad: Havana/La Habana ca. 3.7 mio. indb.

Største by: Havana

Andre vigtige byer: Santiago de Cuba, ca. 534.600 indb.; Camagüey, ca. 342.900 indb.; Holguín, ca. 305.000 indb.; Guantánamo, ca. 264.100 indb.; Pinar del Río, ca. 172.300 indb.

Areal: 110.860 Km2

Provinser og kommuner: Cuba er opdelt i 14 provinser og 169 kommuner, der i blandt den specielle kommune på Isla de la Juventud.

Befolkningstal: 11,2 mio. indb.
Befolkningstæthed: 102,4 /km²

Nationalmelodi: La Bayamesa

Uafhængighed: Cuba blev anerkendt uafhængig af Spanien d. 20. maj 1902

Nationaldag: 1. januar (Revolutionsdagen, 1959). 26. juli (Den nationale Oprørsdag – årsdagen for angrebet på Moncadakasernen, 1953).

Sprog: Det officielle sprog er spansk. Førhen lærte de fleste russisk som andetsprog, men i dag er det mest udbredte engelsk. Når man kommer ud på landet er det dog de færreste, der kan mere end spansk, så det kan være en god ide at lære sig et par spanske gloser, hvis man vil i kontakt med de lokale.

Religion: Katolsk (39,6%), ateister (6,4%), protestanter (3,3%) samt afrikanske religioner

Regering: Raúl Castro er præsident for stats- og ministerrådene og valgt af Folkeforsamlingen, der har 609 folkevalgte medlemmer. Forfatningen vedtaget i 1976 etablerede en pyramidestruktur af repræsentative forsamlinger fra det lokale til det nationale niveau. De valgtes mandat kan til enhver tid tilbagekaldes af vælgerne.

Politiske partier: Cubas Kommunistiske Parti (PCC) udgør ifølge forfatningen «samfundets og statens øverste ledelse». PCC blev dannet i oktober 1965 af Partido Unido de la Revolución Socialista (PURSC, Den socialistiske revolutions Enhedsparti), der var blevet dannet i 1962 ved en omstrukturering af Organizaciones Revolucionarias Integradas (ORI, De samlede revolutionære Organisationer). ORI blev dannet i 1961 ved en sammenlægning af: Movimiento Revolucionario 26 de julio (M-26, Den revolutionære 26. juli Bevægelse), Directorio Revolucionario 13 de marzo (DR-13, Den revolutionære ledelse af 13. Marts) samt Partido Socialista Popular (PSP, Det folkesocialistiske Parti).

Sociale organisationer: Central de Trabajadores de Cuba (CTC), er landsorganisationen. Den har næsten 3 millioner medlemmer svarende til 80% af arbejdsstyrken. Asociación Nacional de Pequeños Agricultores (ANPA, Den nationale sammenslutning af Småbønder) havde i 1988 167.461 medlemmer fordelt på 3.500 basiskomiteer. Federación de Mujeres Cubanas (FMC, De cubanske kvinders Sammenslutning) har over 2 millioner medlemmer. Union de Jovenes Comunistas (UJC, Unionen af Ungkommunister) har over 1 million medlemmer. Federación Estudiantil Universitaria (FEU, De universitetsstuderendes Sammenslutning) og Federación de Estudiantes de la Enseñanza Media (FEEM, Mellemskoleelevernes Sammenslutning) har tilsammen over ½ million medlemmer. Pionerorganisationen «José Martí» organiserer 2 millioner børn og unge. Comités de Defensa de la Revolución (CDR, Revolutionsforsvarskomiteerne) organiserer befolkningen på lokalt niveau.

Tidszone: UTC: -4 til -5 timer

Prisniveau: En øl på café koster 10 kr., en mojito 15 kr., mens du skal af med 2 kr. for en pizza fra gadebod.

Indkøb: Cuba er ikke en shoppers paradis, og de fleste hjembringer ikke andre souvenirs end cigarer og rom, der til gengæld også er meget populært. Der er mange dygtige kunstnere på Cuba, så billeder og keramik er også værd at gå på jagt efter. Tag dig dog i agt for falske cigarer, der bliver tilbudt på gaden og hoteller. Skal du være sikker på at købe ægte havanesere, skal du gøre det på cigarfabrikkerne.
Daglige fornødenheder som tandpasta, shampoo, solcreme, kontaktlinsevæske, myggebalsam, batterier, film o.l. bør medbringes hjemmefra.
Spiritus må ikke medbringes i håndbagagen, selvom du køber det i Havana lufthavn på hjemturen. Køb det i mens du rejser rundt på Cuba og pak det ned i det in-checkede bagage, så er der ingen problemer. Har du spiritus i håndbagagen, så konfiskeres den når du ankommer til Europa og skal videre til Danmark.

Drikkevand: Vandet fra hanen må ikke bruges som drikkevand. Vandet kan være inficeret med lidt af hvert, og er i bedste fald heftigt kloret. Det er mest fornuftigt at koge vandet eller købe drikkevand.

Klima: Cuba ligger i midt det tropiske klimabælte.
Øens specielle form og beliggenhed gør at vindene fra havet, overalt kan nå ind til alle dele af Cuba.
Den værste hede blæses væk og klimaet føles derfor mildere end normalt i tropiske områder.
Klimaet i den sydøstlige del af Cuba er varmere end mod nordvest. Middeltemperaturen i Havanna er 24 grader. Den varmeste måned er juli med middeltemperatur på 28 grader. Køligst er januar med 21 grader.
I Cuba skifter årstiderne først og fremmest mellem tørtid og regn. Den tøre tid strækker sig fra november til og med april. Regntiden starter i maj og slutter i oktober.

I det centrale Cuba falder der ca. 1000 mm regn om året. Voldsomme skybrud med torden er almindeligt i sommermånederne.
Cyklonerne i Det Karibiske Hav rammer også Cuba. De mest udsatte måneder er august, september og især oktober.

Visum og pas: Der er visumpligt for danske statsborgere, der rejser til Cuba. Et turistvisum med 30 dages gyldighed koster kr. 225 pr. person. Culture Adventure udsteder visum til Cuba. Vi skal bruge et kopi af dit pas. Husk dit pas skal være gyldigt minimum seks måneder efter hjemkomst.
(Hvis du har bestilt visum gennem Culture Adventure vil visum være vedlagt i billetmappen – husk at tjekke om oplysningerne på visum stemmer med pas)

Valuta: Den lokale møntfod i Cuba er pesos, men den kan kun bruges af cubanere. Turister skal bruge euro (eller britiske pund), der omveksles til “konvertibel peso (CUC)” i lufthavnen, på hoteller, i banker og på vekselkontorer. Evt. overskydende konvertible pesos bør veksles tilbage til vestlig valuta, inden man forlader landet, da de ikke har nogen værdi uden for Cuba.

Fra november 2004 kan US dollar ikke længere bruges som betalingsmiddel i Cuba.

Kreditkort kan bruges i større byer (dog ikke American Express).
Pengeautomater er ikke udbredte på Cuba. De findes dog i lufthavnen og efterhånden flere steder i Havana. Udenfor Havana kan du på flere hoteller og i bankerne hæve penge på dit kreditkort. VISA er det mest anvendelige på Cuba.
Det er en god ide altid at have kontanter på sig, specielt ude på landet, hvor det kan være svært at hæve penge. Det er en god ide at have små pengesedler, da butikker ofte ikke kan give tilbage på 50 eller 100 CUC sedler.

Ankomst og afrejse: Når du ankommer til Havana skal du igennem immigrationen, der går forholdsvis hurtigt. Ha´ pas, visum og toldformular klar (den sidste udleveres i flyet eller ved ankomst) Herefter kommer du ud i ankomst hallen, hvor du henvender dig til vores lokale samarbejdspartner (Havanatur, GAP Adventures etc) her aflevere du de medbragte vouchers og de sørger for den videre transfer til dit hotel.

Har du ikke bestilt transfer gennem Culture Adventure, skal du regne med at betale ca. 25 CUC for en taxi til Havana centrum (aftal prisen på forhånd)
Når du flyver ud af Cuba igen, så anbefaler vi du møder 3 timer før den planlagte afgang. Ved afrejse skal der betales en afrejse skat på 25 CUC (ca. 150 dkk). Efter du har checket din bagage ind går du til disken for betaling af afrejseskat.

Vaccinationer: Det er ikke nødvendigt at blive vaccineret før en rejse til Cuba. Sørg dog for, at din stivkrampevaccine ikke er blevet for gammel, og er du i tvivl, så tal med din læge eller Seruminstituttet i god tid før afrejse.

Rejseforsikring: Vi anbefaler, du tegner en almindelig rejseforsikring, som dækker ved blandt andet sygdom. Cuba har et udmærket sundhedsvæsen, men hvis, det handler om mere end blot at få pillet pigge fra søpindsvin ud eller blive behandlet for solskoldning, opkræver cubanerne betaling af udlændinge.

Cuba er generelt et trygt land at rejse i, og formodentlig er Cuba det mindst utrygge land i hele Latinamerika at opholde sig i som turist.
Du kan tegne rejseforsikring gennem Culture Adventure.
Sikkerhed

Cuba er et sikkert land at rejse i, og der er meget lidt kriminalitet på Cuba. Almindelig sund fornuft som ikke at have alle penge og kreditkort på et sted anbefales. En af de største oplevelser på Cuba er befolkning som er utrolig gæstfrie og imødekommende.

Hoteller: Ofte beder hotellerne om aftryk af et kreditkort ved indcheckning. Dette er normal procedure, og garanterer hotellet betaling for eventuelle ekstra ydelser (minibar etc.).

Elektricitet: De fleste steder er spændingen 110 volt vekselstrøm (60 hertz). El-stik er tobenede, men flade, så medbring et multistik til barbermaskine, hårtørrer, batterioplader m.m. Man kan ikke ødelægge sit elektriske udstyr fra Danmark, der er beregnet til 220 volt vekselstrøm (50 hertz), men alting kører for halv kraft. På mange hoteller anvendes 220 volt.

Mad og drikke: Cuba har sine madtraditioner, men er ikke ligefrem verdensberømt for sine kulinariske oplevelser. Det cubanske køkken bruger oftest ingredienser som ris, bønner, kogebananer, salat, yuka (rodfrugt), kartofler, kylling, svinekød, oksekød og fisk. Allerbedst smager den cubanske hummer, Langosta. Til maden drikker de fleste vand, øl eller rom! Vin ser man mest i hotellernes restauranter.

De bedste og sjoveste spisesteder hedder “paladares” og er private restauranter med plads til ca. 12 gæster i ejerens private hus eller lejlighed. Her spiser man typiske cubanske retter, og et måltid koster typisk 15-20 US dollars. Cubanerne viser gerne vej til de private restauranter.

Importrestriktioner: Der er forbud mod at indføre våben, narkotika og levende dyr.

Drikkepenge: Drikkepenge giver man til hotelpersonale, på restauranter og ved andre serviceydelser, så hav derfor gerne altid lidt små sedler eller mønter klar. For mange cubanerne er drikkepenge en vigtig ekstraindtjening.

Gaver: Som turist kommer man let i kontakt med mange lokale cubanerne, der som oftest er imødekommende og smilende. Det anses son en god gestus at have give gaver, da mange mindre dagligdags fornødenheder kan være svære at skaffe for cubanerne. Kuglepenne, små sæber, shampoo, servietpakker, brevpapir, notesblokke og T-shirts er nogle af de ting, der altid bliver taget godt i mod. Engangslightere er også efterspurgte, men husk flyselskaberne højst tillader hver passagerer at medbringe én lighter pr. person i håndbagagen.

Kontakt på turen: Hvis du er med på en guidet tur, kan du altid rette henvendelse til guiden. I forbindelse med afrejse materiale fremsendes kontaktliste, så du altid kan komme i kontakt med vores lokale samarbejdspartner.

Culture Adventure har også et akut nød nummer udenfor almindelig åbningstid. Dette er +45 61600070 .

Hjemme igen: Vi vil altid meget gerne høre om jeres tur, når I er hjemme igen. Levede turen op til jeres forventninger, var der elementer som I følte, kunne gøres bedre, eller har I bare tips som I synes kunne komme andre rejsende til gode, så vil vi meget gerne høre det.

Telefonkode: +53